نقش بازی در رشد کودکان

نقش بازی در رشد کودکان

بسیاری از والدین درک درستی از نقش بازی در رشد ذهنی کودکان ندارند و تصور می‌کنند بازی تنها جنبه سرگرمی دارد. برای اکثر مردم، یادگیری شامل کسب مهارت خاصی است؛ مانند حفظ الفبا، شمارش، نوشتن و غیره. آن‌ها معتقدند بازی شامل یادگیری واقعی نمی‌شود. اما بر اساس مطالعات انجام شده باید بدانید بازی تأثیر بسیار مهمی بر یادگیری کودک شما می‌گذارد و باعث کشف استعدادهای کودک می‌شود.

کودکان با بازی کردن بسیاری از مهارت‌های زندگی را به راحتی یاد می‌گیرند. در این مقاله از پیکوتویز، قصد داریم به طور مفصل در مورد نقش بازی در رشد کودکان صحبت کرده و مهم‌ترین معایب و مزایای بازی کودک در خانه را معرفی کنیم.

تأثیر بازی در رشد کودکان با معرفی انواع بازی

تاثیر بازی بر کودکان مخصوصا در سنین پایین را نمی‌توان نادیده گرفت؛ زیرا بازی برای رشد کودک بسیار ضروری است. بازی‌ها تنوع بسیار بالایی داشته و هرکدام به طریقی بر رشد کودک موثر هستند. برخی بازی‌ها از نظر فکری، برخی درگیر در کشف استعدادها و برخی دیگر مهارت‌های حرکتی کودک را پرورش می‌دهند.

به طور کلی سه نوع دسته‌بندی برای بازی‌ها وجود دارد:

  • بازی فردی: در این نوع بازی کودک خود به تنهایی مشغول انجام بازی و سرگرمی است. بازی‌های تک نفره تنوع زیادی دارند و معمولا برای کودکان زیر دو سال هستند. کودک با ساده‌ترین اسباب‌بازی‌ها و یا حتی دست و پای خود ساعت‌ها شرگرم می‌شود. البته کودکان در سنین بالاتر نیز می‌توانند بازی‌های تک نفره انجام دهند.
  • بازی‌های موازی: در این نوع بازی‌ها کودکان در کنار یکدیگر قرار داشته ولی هرکدام به صورت جداگانه مشغول بازی و سرگرمی هستند. کودکان یک خانواده یا کودکانی که در مهد کودک کنار یکدیگر هستند در این شرایط قرار می‌گیرند.
  • بازی‌های گروهی: این نوع بازی‌های که معمولا در سنین بالاتر انجام می‌گیرد، به بازی‌هایی گفته می‌شود که دو یا چند کودک به صورت گروهی مشغول بازی می‌شوند. این نوع بازی‌های باعث یادگیری مفاهیم مختلفی ازجمله کار گروهی، بر و باخت، رعایت نوبت و ... می‌شوند.

هرکدام از بازی‌های گفته شده در شرایط و سنین مختلفی توسط کودک انجام گرفته و تأثیرات مهمی بر تربیت و رشد شخصیت کودک می‌گذارند. فراهم کردن وسایل موردنیاز برای انجام بازی‌های مختلف به رشد کودک و یادگیری مفاهیم مهم زندگی کمک می‌کنند.

شاید برای تان مفید باشد:

نقش بازی در رشد کودکان

فواید بازی برای کودکان

همان‌طور که گفته شد بازی‌های نقش مهمی در رشد کودکان دارند. والدین موظف‌اند شرایطی را برای فرزندان خود فراهم کرده تا بتوانند به راحتی به بازی و سرگرمی مشغول شوند؛ اما فواید بازی در رشد کودکان چیست؟

در ادامه مهم‌ترین مزیت‌های بازی کردن معرفی شده‌اند.

تقویت و رشد زودهنگام مغز

از مهم‌ترین مزایای بازی برای کودکان رشد مغز است. بازی کردن فرصت‌های مفیدی را برای کودکان فراهم می‌کند و به عنوان ورزشی مناسب برای مغز و روح کودک معرفی می‌شود. مغز نوزادان دارای اتصالات سلول مغزی زیادی است که سیناپس نامیده می‌شوند. در صورتی که امکان بازی کردن برای کودک فراهم نباشد سیناپس‌های مربوطه از بین می‌روند.

شاید برای تان مفید باشد: بازی درمانی برای رفع پرخاشگری کودکان

ایجاد تفکر خلاقانه در کودک

مهم‌ترین و اساسی‌ترین تأثیر بازی کردن برای کودکان افزایش خلاقیت در کودک است. انجام بازی‌هایی که کودک را به تفکر وامی‌دارد، باعث می‌شود خلاقیت کودک رشد کرده و استعدادهای بسیار زیادی از کودک کشف شود.

تاثیر بازی بر یادگیری کودکان

تقویت هوش کودک

تحقیقات نشان می‌دهد کودکانی که در سنین پایین به انجام بازی‌های متنوع مشغول بوده‌اند در بزرگسالی دارای هوش بسیار بالاتری هستند. با توجه به همین مطالعات باید شرایطی برای کودک فراهم شود که به صورت منظم مشغول انجام بازی‌های مختلف باشد.

رشد عاطفی کودک

یکی از مزایای مهم بازی کردن این است که کودک با انجام بازی احساسات خود را بروز می‌دهد. ارتباط و تعامل با کودکان دیگر در حین بازی باعث شکل‌گیری شخصیت و تکامل کودک می‌شود.

شاید برای تان مفید باشد: مهم ترین دلایل بازی نکردن کودک با اسباب بازی

تقویت مهارت‌های حرکتی کودک

یکی از مهم‌ترین ویژگی بازی کردن و تأثیر آن بر کودک تقویت مهارت‌های حرکتی کودک است. بسیاری از بازی‌ها کودک را مجبور به حرکت و جنب‌وجوش می‌کنند که باعث می‌شود عضلات دست و پا و... در کودک تقویت شوند.

رشد اخلاقی کودک

کودک شما با بازی کردن در مورد بسیاری از رفتارهای درست و نادرست اطلاعات کاملی به دست می‌آورد. به عنوان مثال در حین یاد می‌گیرد که باید کاملا با همبازیان خود با صداقت برخورد کند، عدالت را رعایت کند، امانت داری کند و بسیاری از نکات مثبت اخلاقی که در حین بازی آموزش می‌بیند.

شاید برای تان مفید باشد: ایده بازی های کودکانه در خانه

اهمیت بازی برای کودکان

کاهش استرس کودک

هرچه کودک شما بزرگ‌تر می‌شود، بیشتر با مفهوم استرس آشنا شده و در شرایط مختلفی دچار استرس و اضطراب می‌شود. یکی از روش‌هایی که به کودک شما در کاهش استرس کمک می‌کند، بازی کردن است. کودک شما با انجام بازی‌های مختلف یاد می‌گیرد که چطور استرس و نگرانی خود را کنترل کند. یادگیری راه‌های کنترل استرس در سنین پایین به کودک، در سنین بالاتر نیز کمک می‌کند تا به راحتی استرس و اضطراب را از خود دور کنند.

افزایش شادی و نشاط کودک

داشتن حس شادی و رضایت از زندگی برای کودک بسیار مهم است و باعث می‌شود کودک در سنین بالاتر نیز احساس مثبتی نسبت به زندگی داشته باشد. بازی کردن علاوه بر اثرات مثبتی که تربیت و شخصیت کودک دارد، باعث می‌شود کودک شما لحظاتی را با شادی و نشاط بگذراند. داشتن روحیه شاد و مثبت برای کودک می‌تواند در شرایط مختلف زندگی به آن‌ها کمک کند.

شاید برای تان مفید باشد: معرفی اسباب بازی‌ ضد استرس

آموزش از طریق بازی

تأثیر بازی و سرگرمی بر کودک به قدری است که بسیاری از مطالب درسی را نیز به کمک بازی به کودکان آموزش می‌دهند. کودک شما با انجام بازی‌های سرگرم کننده و مهیج انواع رنگ‌ها، شکل‌ها، مفاهیم ریاضی، اندازه‌ها و ... را آموزش می‌بیند. بازی کردن به کودک کمک می‌کند به شناخت کاملی از دنیای اطراف رسیده و واقعیت‌های دنیا را لمس کند.

نقش بازی در رشد کودکان چیست

شاید برای تان مفید باشد: ارتباط موثر با کودک

جمع‌بندی

بازی کردن و داشتن تحرک برای کودکان در تمام سنین لازم و ضروری است. بسایری از والدین از تاثیر بازی بر یادگیری کودکان آگاه نیستند و موقعیت‌های مناسب بازی کردن را برای کودک خود فراهم نمی‌کنند.

بازی کردن باعث تقویت مهارت‌های بسیار زیادی در کودک ازجمله تقویت ذهن، کشف استعدادهای، تقویت مهارت‌های حرکتی و... می‌شود و اهمیت بازی برای کودکان بسیار بالاست.

والدین باید در کنار به کارگیری روش‌های تربیتی اصولی حتما زمینه انجام بازی‌های مختلف را برای کودک فراهم کنند. بازی برای کودک تنها جنبه سرگرمی و گذران وقت ندارد و باید به عنوان یکی از اصول تربیتی بسیار مهم به آن توجه شود. آشنایی با نقش بازی در رشد کودکان برای والدین بسیار مهم و ضروری است.

برخی از سوالات رایج در مورد فواید بازی کردن برای کودکان

1. فواید نقش بازی در رشد کودکان چیست؟

  1. تقویت و رشد زود هنگام مغز
  2. ایجاد تفکر خلاقانه در کودک
  3. تقویت هوش کودک
  4. رشد عاطفی کودک
  5. تقویت مهارت‌های حرکتی
  6. رشد اخلاقی کودک
  7. کاهش استرس
  8. افزایش شادی و نشاط
  9. آموزش کودک از طریق بازی

2. نقش بازی چگونه باعث رشد و تقویت مغز در کودکان می شود؟

از مهم‌ترین مزایای بازی برای کودکان رشد مغز است. بازی کردن فرصت‌های مفیدی را برای کودکان فراهم می‌کند و به عنوان ورزشی مناسب برای مغز و روح کودک معرفی می‌شود. مغز نوزادان دارای اتصالات سلول مغزی زیادی است که سیناپس نامیده می‌شوند. در صورتی که امکان بازی کردن برای کودک فراهم نباشد سیناپس‌های مربوطه از بین می‌روند.

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)